Wysoce zjadliwa ptasia grypa dotarła do powiatu żarskiego. W najbliższym czasie przeprowadzone będą kontrole gospodarstw, w których znajduje się drób.

Ptasia grypa!
fot. Pixabay/Regioneo.pl

Wojewoda Lubuski już w grudniu wydał rozporządzenie, w którym za obszar zagrożony uznano powiat świebodziński oraz sąsiedni powiat zielonogórski. Teraz ptasia grypa dotarła na teren powiatu żarskiego. Powiatowy Lekarz Weterynarii, Ryszard Połozowski poinformował, że ognisko choroby zostało już zlikwidowane i zapowiedział przeprowadzenie kontroli w gospodarstwach, w których znajduje się drób.

Ptasia grypa. Zagrożone powiat żarski i żagański

W obszarze zagrożonym znalazły się miejscowości powiatu żarskiego: Złotnik, Dąbrowiec, Włostów, Bieniów, Biedrzychowice Dolne, Łukawy, Lubanice, Surowa, Drożków, Lubomyśl, Grabik, Kadłubia, Olszyniec, Marszów oraz miasto Żary. W powiecie żagańskim do obszaru zagrożonego włączone zostały: Kanada, Młyniska, Gorzupia Dolna, Gorzupia, Miodnica, Gryżyce, Pożarów, Stary Żagań, Puszczyków oraz miejscowość Gmina Brzeźnica (miejscowość Stanów).

Mieszkańcy wymienionych miejscowości, powinny skontaktować się ze swoimi sołtysami w celu podania informacji na temat rodzaju i ilości hodowanego ptactwa. W przypadku gdy podejrzewamy wystąpienie choroby drobiu należy zgłosić to właściwemu Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii:

  • Powiatowy Lekarz Weterynarii w Żarach z siedzibą w Lubsku, tel./fax 68 372 04 46
  • Powiatowy Lekarz Weterynarii w Żaganiu, tel./fax 68 367 10 99

Powiat żagański rozpoczął kampanię informacyjną w celu zabezpieczenia pozostałych obszarów przed pojawieniem się ognisk ptasiej grypy. Z zasadami ochrony drobiu przed grypą ptaków, można zapoznać się na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii.

Jak uniknąć zakażenia ptasią grypą?

Choć dla ludzi zakażenie się ptasią grypą jest niewielkie to jednak istnieje. Może to nastąpić przez bezpośredni kontakt z chorymi ptakami, ich mięsem, odchodami czy piórami przenoszonymi na butach, odzieży czy rękach. Ryzykiem jest spożycie brudnych jaj. Przed jedzeniem należy poddać je obróbce termicznej, podobnie jak mięso. Zakażenia unikniemy myjąc sztućce, naczynia i sprzęty kuchenne  w ciepłej wodzie z dodatkiem detergentu.